понеділок, 19 вересня 2016 р.

Нагорода патріоту України .



Щиро вітаємо Караташа Володимира  Михайловича з нагородженням  Президента України - ювілейную медалью  "25 років незалежності України" !
Народився у селянській родині. Батько — Караташ Михайло, був розстріляний гестапівцями у Голованівську. 17-річним юнаком Володимир став членом ОУН. Був стрільцем у сотні «Сталевого», що діяла в місцевостях Гайсен, Умань, Теплик  ,Гайворон, Ульянівка,Голованівськ. Згодом був заарештований контррозвідкою «СМЕРШ» і заочно засуджений до 8 років позбавлення волі. 11 місяців перебував в Горьківській тюрмі № 1. А в 1949 році його перевели в табір суворого режиму для політв'язнів до Воркути. Працював на шахті № 7.
В 1951 році в концтаборі «Речлаг» після важкого і довгого слідства був засуджений військовим трибуналом Біломорського військового округу до розстрілу за «організацію і керівництво антирадянською групою українських націоналістів», яка готувала повстання в таборі. Закованого перевезли до Вологди, де провів 5 місяців в одиночній камері смертників. Зранку до вечора, щоб розум не схибився, ходив по камері і пошепки декламував вірші Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, займався фізичними вправами.  Після смерті Сталіна влада замінила розстріл 25 роками тюрми і концтаборів. Був етапований з Вологди до Казахстану  в табір суворого режиму «Степлаг» селища Кенгір. Там в травні—червні 1954 року брав активну участь у  Кенгірському повстанні.
З- під варти звільнений 26.04.1956 року, реабілітований 20 вересня 1989 року Кіровоградською облпрокуратурою.
       1958 року В. Караташ вступив до Одеського державного університету, на факультет іноземної мови. В 1963 році з дипломом учителя англійської мови приїхав у рідний Голованівський район. Біля 25 років працював учителем у ПобузькомуУроки Володимир Михайлович  проводив  з натхненням. Діти завжди чекали на них. Навіть при врученні  медалі нашому герою – земляку, своєю розповіддю він так захопив слухачів , учнів 10- 11 класів, що навіть подиху не було чутно. В свій 90 – річний ювілей з натхненням декламував  І. Франка , Т. Шевченка,Л. Українку. А , з якою любов’ю, патріотизмом він говорив про нашу рідну Україну.   Разом з дружиною Ганною Лук’янівною (дівоче прізвище Людкевич) також політв’язнем (познайомилися в радянських таборах) виростили двох дітей – сина і дочку. Письменник, автор трьох книг-споминів. Голова районної державної адміністрації  Голімбієвський О. Д. вручаючи  герою нагороду,зазначив ,що Володимир Михайлович для нього є прикладом патріотизму та відданості Україні , прикладом у боротьбі з труднощами. Гордимося своїм земляком! Довгих років  процвітання в мирі  і пошані йому бажаємо.

 
















Немає коментарів:

Дописати коментар