понеділок, 8 травня 2023 р.

День пам’яті та примирення і День Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні

 

Війна! Порожні вулиці, сирени, укриття,
Вдягає ляльку поспіхом розгублене дитя. 
Вломились «визволителі» злодюгами у дім.
Поборемо, здолаємо!  Дамо вогню усім! 

                           (Н. Карпенко)

     8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні. Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни.Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії Росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва РФ. Офіційне гасло 8 травня - "1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо". А символом  Дня пам'яті та примирення від 2014 року є квітка мак. Її вибрали невипадково, адже її графічне зображення - це своєрідна алюзія. З одного боку мак - ніжна польова квітка. З іншого - вона схожа на кривавий слід, який залишають кулі на тілі людини.                                                                    Шановні  користувачі!Запрошуємо переглянути  віртуальну виставку «Уклін живим, загиблим слава».У фонді  нашої бібліотеки  є  книги присвячені  Другій світовій війні. На сторінках книг не тільки історичні факти, але й про подвиги наших  дідів, прадідів, наших земляків, які захищали  Україну. Книги є вільному доступі.

 «Друга світова ».- Х.: Vivat,2018,-303с.

   Друга Світова війна стала найстрашнішою та найкривавішою в історії людства. В книзі  історії розказані   їхніми нащадками, які зберігають історію і пам'ять про свої сім'ї. Це історії звичайних людей, чиє життя назавжди змінилося з приходом Другої Світової. Ви прочитаєте про долі тих, кого змусили покинути рідні домівки і відіслали з країни, про тих, хто був вимушений працювати на Третій Рейх, про тих, хто воював за Україну, і хто крок за кроком звільнював її від нацистських загарбників.

 Палій,О. Короткий курс історії України. – К.: А- Ба- Ба – Га – Ла – Ма – Га , 2018вид.3-тє.- 464с.

   Книга, написана талановитим істориком та політичним консультантом, яка дасть уявлення про найважливіші повороти в розвитку України протягом всієї історії її існування та навіть задовго до цього — починаючи з виникнення виду Homo Sapiens та Льодовикового періоду і закінчуючи подіями останніх п’яти років.

 

Книга Скорботи України. Кіровоградська область. Том 1 Кіровоград: Центрально-Українське видавництво. 2003р. 640с., тип переплетіння: тверда обкладинка.

   Книга – вічна пам'ять землякам, які загинули від рук фашистських окупантів , поліцаїв, зрадників .

 

Фелікс Левітас - Друга світова війна: український вимір.-К.: наш час, 2012.- 272с.

    Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-мериканську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939—1945 років. Основну увагу приділено питанням Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення, війна як історичний феномен.

Мельников, І. Їм не вручали повісток. .- Сімферополь: Таврія,2004.- 320с.

   Збірка документальних оповідань та повістей про дітей-героїв Другої світової війни. Юні герої брали участь у визволенні України та пройшли дорогами війни до Берліна й залишили свої підписи на стінах рейхстагу.

 

  Даценко, В. Щоб пам’ятали. Кіровоградщина  в роки Великої  Вітчизняної війни(1941- 1945). Історико  – публіцистичний нарис .- 2 – е видання , виправлене та доповнене. – Кіровоград : ТОВ «Імекс -ЛТД»,2010 .- 304с.

  Книга Василя Доценка неупереджено, ґрунтовно, виважено і доступно розповідає про трагічні події Другої світової війни на Кіровоградщині. Унікальні фотографії та документи з державних архівів, а в більшій частині - із приватних зібрань, подаються друком на цих сторінках уперше і вельми яскраво свідчать - минуле й сьогодення.

 Кіровоградщина ,Історія рідного краю: навчальний посібник .- Кіровоград: Імекс-ЛТД,2012.- 304с.:іл..

   У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» нагороджено книгу «Кіровоградщина. Історія рідного краю» за редакцією Ірини Козир (видавництво «Імекс-ЛТД»). Цей навчальний посібник – перше регіональне видання, яке висвітлює історію нинішньої Кіровоградської області від найдавніших часів до проголошення незалежності України. Виклад матеріалу ґрунтується на новітніх наукових дослідженнях.

          

Шарапов,В.  Ніч над Інгулом : Повість .- Державне   Центрально – Українське видавництво ( Кіровоград),1993. – 108с.

  У повісті розповідається про кіровоградських підпільників , які вели нерівну боротьбу з  нацистами  в глибокому тилу ворога, вистояли і перемогли.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар