вівторок, 28 лютого 2017 р.

Зустріч з письменниками 0.Кротюк та М.Морозенко

    27 лютого  в рамках  Національного проекту «Україна читає дітям», відбулася довгоочікувана зустріч користувачів нашої бібліотеки з відомими українськими письменницями  Марією Миколаївною  Морозенко та  Оксаною  Петрівною  Кротюк,членами національної спілки письменників України. Тепло, зворушливо, щиро пройшла  зустріч - спілкування  «Свій рідний край у віршах прославляю»,яку ми провели разом з Побузькою  міською бібліотекою для дорослих  та Побузькою ЗОШ І- ІІІ ступенів.Марія Миколаївна розповіла  присутнім  про своє дитинство, прочитала поезії присвячені   матусі та  рідному селу. Оксана Миколаївна  розповіла про ідеї, які наштовхнули її на написання віршів для дітей. Читали свої поезії.У присутніх виникло до них багато запитань.  Зокрема,  цікавило – звідки вони беруть сюжети для своїх творів?За що, одержали ту чи іншу нагороду? Що або хто надихає їх на написання творів?Познайомилися письменниці і з літературними талантами нашого селища.  З задоволенням читали  свої  поезії присутнім  Л.М. Гончарук,О.В. Мазуренко, О. Коршовий,  талановиті зірочки - учні  І.Синєпупова,
Н. Ященко,О. Валуйко.  Сім’я  Любченків, мама - Алла Володимирівна та її дві  донечки  - Ольга і  Аліночка,  декламували свої вірші , гуморески. Марія Миколаївна презентувала свою нову повість"Я закохалася. Багато дарунків одержали бібліотеки  від наших  дорогих  гостей з їх автографами. Передали також дарунки  для бібліотек і від  Г.Чубач, Н.Поклад, редакції  журналу «Малятко». Дякуємо Оксані Петрівні, Марії Миколаївні , що завітали до нас, подарували  всім нам  тепло своїх  сердець, надихнули  наших маленьких  літераторів,не боятися перешкод,сміливо крокувати  до своїх мрій. Залишили тепло і радість від спілкування, бажання прочитати ще більше творів сучасної української літератури .


 

 







 








неділю, 26 лютого 2017 р.

Масляна в смт. Побузьке


Масляну  святкували,
Люту зиму проводжали.
Були танці, були співи
Та й млинці  усім на диво.
  Любить наш народ святкування, веселощі і розваги. То чому б не відзначити кінець зими? Адже є чудова нагода - свято Масляної! А тому, не дамо ж забути наші найдревніші традиції! Масляничні звичаї своїх предків ми успадкували. Тепер залишилося їх зберегти і передати своїм дітям. А тому  запросили  усіх відсвяткувати свято Масляни за древніми обрядами та разом відроджувати та популяризувати традиції та культуру нашого славетно народу – нащадків князів Київа. За ініціативи голови Побузької  селищної  ради Слободянюк С. П.  та радника  Кирилюк  Н. К.,фінансового забезпечення керівництва  Побузького феронікелевого комбінату, громада  смт . Побузького  святкувала  Масляну. Кращі колективи  Будинку культури , гості с. Капітанки , с. Тридуби, вітали присутніх з святом. Дитячі заклади «Ромашка», «Орлятко», Будинок юного техніка, напекли смачних млинців на всі смаки. Ми ж  запрошували  односельців та гостей селища почастувати  млинцями. Гуляли гостинно, щиро, весело! З пісня­ми, танцями, забавами, при­казками і з прислів’ями! Гуляли так, що потім цілий рік про це згадували! Під  щасливий сміх дітвори спалили солом'яне опудало зими, що  вже  йде ,щоб весна нас всіх почула. Весна, чуєш? При­ходь!













четвер, 23 лютого 2017 р.

Літературне сузір’я рідного краю


Жіночого роду  земля і весна,
любов, нагорода і думка ясна.
А рід чоловічий – це молот і плуг,
І мир , і достаток, і успіх, і друг.
Середнього роду  між нами дитя,
Що вічною ниткою сплело життя.
                                                          А. Корінь
У дзвінкий плин українського поетичного слова гармонійно вплелися голоси поетів , котрі не забули, якого краю вони діти. Кіровоградщина  багата на видатних і талановитих людей. Усіх їх об’єднує велика любов до рідної землі та її мешканців. Ми маємо знати імена кіровоградських письменників, шанувати їхні творчі здобутки, вчитися в них любові до рідної землі, берегти нашу Батьківщину для нащадків. Нинішня  Кіровоградщина з гордістю на  називає багатьох письменників ,які тут народилися, чий талан розквітнув на просторах нашого степового краю: Євген Маланюк, Антоніна  Корінь, Антоніна Царук, Олександр Жовна, Станіслав Рудик,Володимир Винниченко , Дмитро  Чижевський,   Степан  Шевряков . Саме про їх життя та творчі здобутки, розповідали  бібліотекарі  на літературній годині  «Літературне сузір’я рідного краю»  для  учнів  3 – А  класу, керівник Т.А. Наумова. Оповідання О. Жовна «Маленьке життя» ,уривок з якого прочитали бібліотекарі , викликало  у дітей співчуття та переживання до  маленького Пилипка ,бажання  прочитати оповідання . Усмішки А.Корінь , вірші   А. Царук   читали діти з задоволенням . На закінчення заходу бібліотекарі зауважили, що ми повинні про наших письменників пам’ятати, розповідати про їхній життєвий шлях іншим ,що нам зовсім не потрібно шукати коштовні перлини літератури далеко. Художній дивосвіт поруч.
 
 
 
 
 
 

середу, 22 лютого 2017 р.

Мова є сповідь народу

Йди в тисячоліття, рідна мово,
До сердець і душ людських доходь,
Квітни калиново й барвінково,
Бо на те й благословив Господь!
   Панас Мирний писав: „Найбільше і найдорожче добро кожного народу — це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої  сподівання, роздум, досвід, почування”.  Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. Ми – українці, перестали цінувати свою мову. А вона, між іншим, визнана всім світом однією з наймелодійніших.  21-го лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. За недовгий час свого існування воно вже стало традиційним, адже це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу.З нагоди свята , в Побузькій міській бібліотеці   для дітей , користувачі  мали нагоду ознайомитися з книжковою виставкою “Моя ти рідна , горда мова”. З учннями Побузької   ЗОШ  І-ІІІ ступенів  провели  голосні читання "Мова є  сповідь народу". Разом з учнями 3 - Б класу, класний керавникРезніченкоТ.Д., бібліотекарі читали уривки своїх улюблених письменників : Л. Українки, Т. Шевченка,Ю. Мушкетика, В.Васильченка, Ю.Старостенка, Г.Тютюнника, О.Караванської.





понеділок, 20 лютого 2017 р.

Пам'яті загибелі Героїв «Небесної сотні».


А сотню вже зустріли небеса…
Летіли легко, хоч Майдан ридав…
І з кров’ю перемішана сльоза…
А батько сина ще не відпускав.
 Минули три важких  роки з часу загибелі Героїв «Небесної сотні». Світла небесна пам’ять кожному, чиє життя обірвалося в серці української столиці, всім тим, хто не дожив кілька днів до весни. Україна  втратила своїх синів. Це великий біль для кожного, хто є українцем. З метою вшанування Героїв Небесної Сотні  Побузька  міська бібліотека для дітей провела цикл  масових  заходів.                                                                                                                                                                         
      Поведена презентація  виставки– вшануваня « Ви , на Майдані Україну спасли» в бібліотеці  та в  Побузькій ЗОШ І- ІІІ  ступенів . Урок мужності  « Вони загинули, щоб жили ми»  провели з учнями 1 – 4 класів. Бібліотекарі  розповіли  про трагічні події   Майдану 2013 року, зробили  інформаційний  огляд літератури  представленій на виставці . Хвилиною   мовчання  присутні вшанували  пам'ять  кращих синів і дочок ,що загинули за рідну Україну. Діти сплели їм  вінок  пам’яті та прочитали  молитву  за упокій  їх  світлих душ.
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 


 
 
 
 
 

 
 
 

четвер, 16 лютого 2017 р.

«Далеке відлуння афганської війни»


Поставте скибку хліба на стакан
І голову схиліть в скорботі вічній
За тих, кого убив Афганістан,
Чиї він душі ранив і скалічив.



  Кажуть , що час  -  найкращі ліки , хоча роки минають, а пам'ять вперто вертає усіх назад,коли наші недолугі керівники  взялися наводити лад на чужих територіях ,віддавали  абсурдні накази.  Афганська війна тривала  10 років .  Україна втратила близько 4 тисяч молодих хлопців, 6 тисяч стали інвалідами, ще 72 залишились у полоні або пропали безвісти.  10 страшних років присилали посилки в цинкових   домовинах загиблих , і нерідко батьки , плачучи за своїми,ховали чужих дітей. 15 лютого нічим не позначений. Але він особливий. Цього дня закінчилась нарешті війна. Щороку ветерани  афганської війни ,вся громада селища , відзначаємо останній день виведення радянських військ з Афганістану. Покоління  воїнів-афганців пройшло кривавими дорогами афганської війни, залишаючи на них життя і біль втрат. Ми пам’ятаємо  їх героїзм   і пишаємося  ними . З нагоди цієї дати в Побузькій міській   бібліотеці пройшов цикл заходів. Користувачі  1 - 9 класів  переглянули  в Інтернет – центрі бібліотеки відео-репортаж про виведення радянських військ із Афганістану, а також відеоролик на пісню «Чорний тюльпан» у виконанні О.Розенбаума. Цікавими для користувачів були і матеріали, де йшлося про воїнів-афганців, про їх важку юність.  До заходів була оформлена  книжкова  виставка -  вшанування  «Далеке відлуння афганської війни», на  якій висвітлена тема афганської війни. Відбувся мітинг та покладання квітів біля пам’ятника воїнам -  інтернаціоналістам нашого селища.На мітингу були присутні очільники заступник голови райдержадміністрації Бугаєнко О.П.,начальник відділу культури, туризму та культурної спадщини Піщик Т.В., голова Побузької селищної ради Слободянюк С.П., голова первинної громадської організації української спілки ветеранів – афганців і воїнів АТО Давидова С.М.,воїни – інтернаціоналісти (на сьогодні в спілці воїнів – інтернаціоналістів налічується 33 учасники), члени гуртка «Всезнайки» та жителі Побузького. Поминальну панахиду за всіма убієнними на всіх війнах провів отець Михаїл - настоятель нашого Миколаївського Храму.