пʼятницю, 21 лютого 2014 р.


Як  гул століть , як шум віків,
Як бурі подих - рідна мова,
Вишневих  ніжність пелюстків, 
 Сурма походу світанкова,
Неволі стогін, волі спів,
Життя  духовного основа(М. Рильський)

                        Мова- це характер народу, його пам'ять, історія і духовна могутність.
 За недовгий час свого існування  Міжнародний день рідної мови вже став традиційним. Це свято дає кожному з нас  відчути себе частинкою українського народу.   Усі ми повинні пам’ятати і дбати про те багатство, яке є у кожного із нас, його ми не завжди пам’ятаємо, не завжди цінуємо, але без нього не можемо жити. І багатство це – наша рідна мова.  До святкування цього  свята  Побузька  бібліотека для дітей  провела літературну вікторину «Квітни, мово, зірницями слова» ,відповісти на питання вікторини учням 6- 8 класів , допомогли   експонати виставки - реклами під  такою ж назвою.      
«Відзначаючи Міжнародний день рідної мови... ми віддаємо дань пошани незчисленному числу мов, що існують в світі, культурам, які вони відображають, тому творчому заряду, який додають людям їх розвиток і форми вираження. В Міжнародний день рідної мови всі мови визнаються рівними, оскільки кожна з них унікальним чином відповідає призначенню людини і кожна є живою спадщиною, яку нам слід оберігати» (Генеральний директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацуура)





середу, 19 лютого 2014 р.

200 - річчя від дня народження Т.Г. Шевченка

                                                                                                                                     

               Готуючись до відзначення  200 - річчя  від дня  народження  Т.Г. Шевченка  бібліотека  презентувала  виставку  " Художній світ великого Кобзаря" в музеї бойової та трудової слави " Ветеран" Побузької громади.  Першими відвідувачами  виставки  була родина Скоріни Олени . Розглядаючи твори Шевченка , синок Сашко забажав прочитати вірша "Мені тринадцятий минало " . Важко складалися перші склади вірша.  Хлопчику  всього 6 років, але на допомогу прийшли матуся  разом з сестричкою і родина гарно зачитали всім присутнім  улюбленого, добре знайомого вірша поета.
                                             

Громада Побузького   з повагою та вдячністю  ставиться  до родини Мельник  Ніни Григорівни та Василя  Миколайовича. Вони є активними читачами бібліотеки для дітей та бібліотеки для дорослих. На  громадських засадах   родина Мельник відкрили громадський клуб  "Ветеран" , який на теперішній час є осередком відпочинку , оздоровлення  людей  поважного віку.  Ніна Григорівна та Василь Миколайович  допомагали нам  організувати   і  зробитипрезентацію  виставки.  Ми і вся громада селища вдячні їм за безкорисну щоденну  працю , за патріотичне  виховання  наших дітей  і внуків на прикладі свого  життя. 
                                  
     
 

вівторок, 18 лютого 2014 р.

200- річчя народження Тараса Григоровича Шевченка

  "Минула  довга сотня  літ
   А він -
  Із мрамора й граніту
  Знов  сходить  в люди.                                                                                       
  Будить світ                                                     
  І переможно йде по світу!"
                                 (Т. Масенко)

Життя і літературна спадщина  великого сина  України Тараса Григоровича Шевченка - високий взірець  самовідданого  служіння народові , справжній подвиг в ім'я народу. Незабаром  вся українська та світова спільнота відзначатеме  200 - річчя  дня народження Т.Г. Шевченка . Готуючись гідно відзначити ювілей  генія  в бібліотеці  вікрилася  виставка  - ювіляра  " Між нас , тобі  Тарасе, жити"   На відкриття  виставки  завітали   користувачі  різних вікових  категорій.  Розповідь учителя молодших класів Резніченко Т, Д. про дитячі роки Тараса  дуже зацікавила  дітей  і викликала  бажання  більше  дізнатися   про   дитинство   нашого  генія.
Інформаційний огляд літератури "Живе слово Кобзаря "біля виставки  зробила бібліотекар  Величко П.В. Огляд допоміг  користувачам  вибрати з виставки     експонати , які   їх зацікавили.